Friday, July 24, 2009

מגזין איש הענבים

אנו שמחים להודיע לקהל חברי המועדון שהחל מחודש הבא, יצא לאור במהדורה אינטרנטית, 'מגזין איש הענבים'.
מגזין בנושא יין ובו כתבות תחקיר, רשמי טעימה, טורים אישיים המלצות אישיות וביקורות נושכות.

חומר הקריאה במגזין יהיה מקצועי ויעסוק בעולם היין ועולמות הסובבים אותו.
המגזין יפנה הן לחובבי היין המתחילים והן למכורים ותיקים שראו כבר (כמעט) הכל.


פרטים על אנשי המערכת והכותבים במגזין איש הענבים

Wednesday, July 22, 2009

ינות ספרד ופורטוגל


ספרד היא המדינה השלישית בגודלה באירופה ובעלת שטח הכרמים הגדול בעולם.
ספרד מייצרת מגוון עצום של יינות במגוון של רמות איכות.
הגאוגרפיה הייחודית של ספרד משפיעה נמרצות על אופי יינותיה.

במרכז מדינה זו שוכן רכס הרים מרכזי ה-
Meseta
, המשתרע לגובה של כ-650 מטרים, והוא מוקף רכסי הרים משניים.
רוב היין האיכותי של ספרד מגיע מהאזורים הגבוהים יותר של רכסי הרים אלה, ובהם שוכנים, בין היתר, תתי-האזורים הידועים ריוחה אלטה וריוחה אלווסה.
היתרונות הגלומים בטרואר שכזה ברורים: החשיפה לשמש מצוינת אך הטמפרטורה, בעיקר לעת לילה, מתונה.

בעבר הרחוק, לא נחשבו דווקא הצפון והמרכז לאזורים המומלצים לכורמים וייננים.
הפיניקים החשיבו מאוד כבר לפני 3300 שנה את היינות מחיירא, לימים חרז
(Herez).

יתרונותיהם של טרוארים צפוניים יותר נחשפו רק על-ידי הרומים, שהגיעו לאיבריה כאלף שנה מאוחר יותר.
הכיבוש המורי של ספרד קטע את התפתחותם של יינותיה, ואף שכובשים מוסלמים אלה לא עקרו כרמים ואף העלימו עין לעתים קרובות מייצור יין מענביהם, הם עודדו מאוד את אכילת הענבים, ודיכאו את התססת תירושם.

קריאתה של תווית ספרדית, מריוחה או מכל אזור אחר, אינה קשה במיוחד.
ספרד קיבלה על עצמה את החלוקה שהכתיב האיחוד האירופי.
היינות הפשוטים מסווגים כשולחניים, או
Vinos de Mesa,
וכל האחרים הם יינות איכות שיש להם מקור גאוגרפי מוגדר
(Vinos de Calidad Producidos en Regiones Determinadas, או VCPRD).

ספרד, כרוב המדינות, מחלקת יינות אלה לחלוקה משלה, כדלקמן:
Vino de la Tierra –
המקבילה הספרדית ל
-Vin de Pays.
DO
או
Denominacion de Origen
– יינות איכותיים יותר, המייצגים אזור קטן יותר ומיוצרים בתנאים מגבילים יותר.
DOC או
Denominacion de Origen Calificada –
סיווג האיכות הגבוה ביותר בספרד מאז 1991, שהוענק ליינות ריוחה, ופריורט.

מלבד זאת, מחילים יצרני היין בספרד סיווג נוסף ליינותיהם, המבוסס על משך השבחתם בטרם השיווק:
Joven – יין המבוקבק מיד לאחר ההצללה, ומיועד לצריכה מיידית.
Crianza – יין ששווק לפחות שנתיים לאחר הבציר, והשביח לפחות שישה חודשים בחביות עץ.
Reserva – יין ששווק לפחות שלוש שנים לאחר הבציר, והשביח לפחות שנה בחביות עץ.
Gran Reserva – יין המשווק בשנה השישית לחייו, לאחר שהשביח לפחות שנתיים בחביות עץ.


Tuesday, June 2, 2009

איך מקימים יקב פרטי

המרשם

1. קניית הקרקע
2. הכשרת קרקע - סיקול מאבנים, ישור שטחים, טרסות
3. גידור
4. נטיעת כרם -העבודה עצמה
5. השקיה -מערכת טפטפות
6. מערכת הדליה
7. קומדונים - עמודי ברזל - צריך 75 עמודים לדונם.
8. חוטי תיל
9. עוגנים
10. ריסוס העשבייה שכולל (דשן + עבודה)
11. בוצרות - מכונות אוטומטיות שבוצרות את הענבים

צריך לזכור שיש הבדל בין מחיר דונם קרקע בצפון, בדרום, במרכז וגם בתוך האזורים יש הבדלים משמעותיים.

מצד שני דונם כרם מניב מבחינה כספית כ 5000 ש"ח לשנה.
(מבלי להזכיר את הצרות שקשורות לנושא: ברד, בצורת, חמסין, רוחות, מזיקים כגון: פרות, חזירים, תנים, שועלים שתמיד שמחים לאכול מהכרם)

מספרי טלפון שימושיים לקבלת הדרכה ראשונית
מכון וולקני: ‭03-9683111‬
משרד החקלאות: ‭02-6290111‬
אגודת הכורמים: 03-9562271 ‬


Sunday, May 10, 2009

יקב סגל- התרשמות אישית מבית פתוח

בחודש מרץ התקיים בית פתוח של איש הענבים בנושא יקב מתארח - יינות סגל.

הגעתי עם חברה ששהתה בצרפת כ8 שנים.
אני חייב להגיד שהשהות שם הטיבה עימה בצורה יוצאת דופן.
ההבנה והיכולת להבין ולחוש יינות היא משהו מפתיע.

בכל מקרה כשנכנסו פנימה היא הסתכלה עלי בתימהון:
"...אתה לא יודע שעם יינות סגל אני אפילו לא טורחת להשתמש בבישול..." שאלה אותי???

אני עניתי לה:
1. כשאני מגיע לאיש הענבים אני בא לטעום יינות ישראלים ויינות מיובאים.
אני לא קובע מה לטעום- אלא בא ליהנות.
2. אנחנו כאן אז מה יקרה אם נטעם ממה שיש ליקב להציע? מה כבר יכול להיות?

אחרי כשעה וחצי יצאנו משם.
מרוצים עד הגג.
היו יינות נוספים אבל אנחנו (מסקרנות גרידא) טעמנו את היינות האלה
רכסים, דובב ארגמן 2006
רכסים, דובב מרלו 2004
רכסים, דישון קברנה סוביניון 2005
קברנה סוביניון לא מסונן 2005
מוסקט קינוח 2006

היינות מצויינים. מה שלא אוסיף- רק יגרע מהם ולכן אני פשוט ממליץ לכל מי שרוצה לחוות זאת על לשונו לא להתעצל ולקנות בקבוק או שנים (לא הכל למכירה- חלק שייך לאוספים פרטיים).

אני חייב להוסיף משפט אחד על הקברנה הלא מסונן.
זו היתה הפעם הראשונה שלי שטעמתי יין לא מסונן שעדיין לא בשל אלא בתהליך היצור.
החוויה בהתאם - כשאתה לא מצפה למשהו- והתוצאה מעניינת בפה- (ועל הלשון)- זו כבר חגיגה.

היינן שהשתתף באירוע - אבי פלדשטיין - הוסיף לנו מידע שלא ידענו על אזורי הגידול ונתן לנו סקירה על שאר היינות.
בסיכומו של דבר היה אירוע מצוין- מבחינתנו.

אנו נמשיך לעקוב אחרי היקב המעניין הזה והיינות שלו.


Friday, October 24, 2008

איפה לקנות יינות

הוזמנתם לארוחת ערב ואתם צריכים להביא יין.

מה עושים?

יש כמה אופציות זמינות:
1. לקפוץ למכולת שמתחת לבית ולקנות שם.
2. לנסוע לסופרמרקט הקרוב ולבדוק מה יש שם במבצע.
3. לנסוע לחנות היין הקרובה ביותר ולברר מה הם מציעים לטעימה- ואו אז לבחור.

אם נבדוק את כל האפשרויות הללו מקרוב נוכל לעמוד על ההבדלים המהותיים בהם:

1. חנות מכולת
כיון שבדרך כלל המכולות השכונתיות קטנות- ההיצע בהן הוא דל במקרה הטוב ועלוב במקרה הרע- הן כוללות בעיקר משקאות חריפים ויינות לקידוש - שעל חסרונותיהם כבר דיברנו בעבר.
כיון שהליבה של המכולת אינה ביין- לא תוכלו לקבל ייעוץ בשום רמה.
כך שאיך שלא תסתכלו על זה- אין פה הרבה מה לקבל וגם לא לדרוש....

היין עצמו - אם תמצאו משהו - מאוחסן בעמידה ...
וזו כבר שיטת אחסנה רעה מאוד.

מעבר לכך שבדרך כלל מדובר ביינות זולים מאוד -כך שתנאי אחסנה גרועים עלולים להחמיץ את היין - וליצור נוזל שלא תרצו לפתוח ליד אורחים או מארחים....

2. סופרמרקט
בסופרמרקטים הגדולים תוכלו למצוא מבחר גדול יותר של יינות.
עדיין לא מדובר ביינות יבוא או חלוקה ליינות מארצות שונות - אבל הרבה יותר טוב מהמבחר במכולות השכונתיות.
הבעיה העיקרית של יינות שקונים בסופרמרקטים היא תנאי אחסנה.

הסופרמרקטים הגדולים מאחסנים את רוב המוצרים שאינם צריכים או דורשים קירור במחסנים לטווח ארוך וקצר שאינם מקוררים והבקבוקים יכולים להישאר שם במשך חודשים בעמידה.
בהתחשב בקיץ הישראלי הארוך החם והלח- אתם כבר מבינים שמדובר באופציה גרועה מאוד.

פן אחר של הסופרמרקטים הוא, שגם פה, לא תמצא יינות מיוחדים ועיקר המבחר מתבסס על יינות ישראלים זולים או על יינות 4 ב100 ש"ח.
שכלכלית זו יכולה להיות עסקה טובה- אבל מבחינת האיכות - אל תצפו לשום דבר טוב ממנה....

3. חנויות יין
בחנויות יין המצב שונה.
ליבת המכירות של חנויות היין היא יין ולכן תוכל לקבל יעוץ ברמה טובה יותר מאנשים שיש להם או ידע, או ניסיון, או שניהם ביחד.
הבקבוקים מאוחסנים בשכיבה ובטמפרטורה מתאימה, תוכל לקבל יינות מארצות שונות, המיוצרים בשיטות שונות- עולם חדש (יינות מקליפורניה, יינות מצ'ילה, יינות מאוסטרליה) ועולם ישן
(יינות מצרפת, יינות מאיטליה),

לחנויות יין המובחרות או למרכזי יין מובחרים יש גם מרתף יין שיכול לאפשר לכם לשמור עבורכם את היין שקניתם - עד לשימוש בו (הנחה שלא קניתם עדיין מקרר יין בסיסי ככל שיהיה..)


ישנה כמובן עוד אפשרות - בסיור הבא שתבצעו ברחבי הארץ- וזה באמת כבר לא משנה איפה- תוכלו למצוא בכל מקום בארץ מהצפון לדרום - יקב עם דלפק מכירות פתוח- ובו תוכלו להתרשם מהיין של אותו יקב, לשוחח עם היינן עצמו - ולבחור לעצמכם את מה שתרצו.
ותוכלו לבצע בעצמכם את הערכת יין - של אותו יקב, ויינן.
(יתכן שזו תהיה תחילה של ידיות חדשה שלא צפיתם אותה...)

את רשימת יקבי ישראל תוכלו למצוא כאן.

בעיני- זו האפשרות הטובה והמקסימה ביותר...

אפשרות נוספת היא כמובן בתערוכות יין.
כן גם בישראל יש תערוכות יין לא מבוטלות בכלל.
ניתן להתרשם מיינות בתערוכת לטעום, לקנות יין - גם במחירים מצוינים שלא יחזרו על עצמם- וכך ליהנות הכל העולמות.
בשאר השנה ניתן להגיע לימים - בתים פתוחים שמרכזי היין הנחשבים מציעים לקהל הרחב- ולקנות יין בהתאם למוטיב המפגש או נושא המדובר.

בתיאבון....

Tuesday, October 21, 2008

שמאות יין - הערכת יין


בפעם הראשונה שנתקלתי בזה- זה נשמע לי די מצחיק כל הענין הזה.
אני, כמו רובנו, מכיר את השמאות, בעיקר מתחום הרכב והנדל"ן.
יין - מעולם לא נשמע לי משהו ששווה להשקיע בו זמן להעריך אותו. הרי כמה יין יש בכלל לאנשים בארץ?
כמה עולה בקבוק יין בארץ? השולחניים עולים עד 100 ש"ח והיקרים ביותר לא חצו את סף ה 500 ש"ח...
אז למה להעריך יין?

בשיחה שערכתי עם כמה אנשי מקצוע הסתבר לי ששמאות יין היא עסק לכל דבר.
ולא סתם עסק אלא גם כזה שמגלגל הרבה כסף.

נכון, בארץ התחום עדיין לא מפותח אבל גיגול קצר בגוגל מעלה הרבה מאוד בקבוקי יין שאנשים מנסים למכור. גם דרך האינטרנט.

אלא מה? מי יכול להעריך ולהחליט על כמה שווה יין? אנו יכולים לקבל התחלה של תהליך לקביעת מחיר יין (לא כשמדובר על יין שנמצא עדיין בשוק הקימעונאי) ולהמשיך משם על בסיס פרמטרים רבים כגון:
1. שנת הבציר- שיכולה לנבא אם היין יהיה מוצלח מצוין או אכזבה.
2. יינות אחרים מסדרות אחרות-של אותו יקב- להשוואה אל הבקבוק המדובר.
3. ביקורות של גורמים מקצועיים אחרים (פארקר ודומיו).
4. והתיחסות לבקבוק המדובר- גיל היין, בשלות הענב, סוג הזן, מרכיביו, היקב, היינן וכדו'.

מכאן כבר ניתן להבין שמדובר במקצוע והתמחות של ממש ולא משהו ש"חאפר" יכול לבצע בעצמו.

והמסקנה העיקרית מהעניין היא שאם אתה לא ממש עוסק בתחום בצורה מקצועית - יתכן שלא תהיה לך ברירה ולקבל שירותי שמאות יין מקצועיים.

חשוב מאוד לזכור שבקבוק יין אחד שנכנס לקטגוריה של אחד מ100 היינו הטובים ביותר- יכול להיות שווה הרבה מאוד כסף - ואם במקרה הדוד ההדוניסט שלך במקרה הוריש לך (מרתף יין מלא) בבקבוקים עבשים ומלאים באבק- ייתכן שעוד מאוד תשמח שהמשכת לבקר אצלו בשנותיו האחרונות.

זה עלול להשתלם לך - בלי שתרגיש.

אבל זה כמובן תלוי בשמאי היין המיוחד שתזמין ובמקצועיות שלו.



Saturday, October 18, 2008

על הקשר בין יין לבריאות - סגירת מעגל - חלק ה

חקירת "הפרדוקס הצרפתי", שהיה אחד המחקרים הראשונים ברפואה המודרנית מצביע על היתרונות הבריאותיים בצריכה סבירה ומתונה של יינות ומשקאות משכרים, אולם מחקר זה אינו סגירת מעגל.

נראה עתה כי הרפואה המודרנית פתוחה הרבה יותר לאימוץ רעיונות ומסקנות אלה הרבה יותר.

המסקנות והרעיונות הללו קשורים בצורה הדוקה גם להתפתחות המדע והרפואה ולכלים החדשים שנכנסו למדע ולרפואה.
ואן רייבק אמנם הצליח בניחוש שלו לגבי נטיעת כרמים בדרום אפריקה והקשר של היין האדום למחלת הצפדינה, אולם לא היה זה יותר מתחושת בטן שהצליחה.

הרפואה המודרנית, מכירה את הויטמין סי, סגולותיו, כיצד לזקקו במשקה, ואיך לזהות את קיומו ביין, בדיוק כמו שגילתה על קיומם של חומרים נוגדי חימצון בשיעורים גבוהים בזגים.
כיום, עוסקים חוקרים רבים במחקרים נוספים בגילוי היתרונות הבריאותיים של צריכת יינות ומשקאות משכרים בצורה מתונה.
המחקר ה"חם" ביותר, שפורסם לא לפני הרבה זמן מציג את הקשר בין צריכת יינות לבנים ושיפור תפקודי הריאה.