Tuesday, October 21, 2008

שמאות יין - הערכת יין


בפעם הראשונה שנתקלתי בזה- זה נשמע לי די מצחיק כל הענין הזה.
אני, כמו רובנו, מכיר את השמאות, בעיקר מתחום הרכב והנדל"ן.
יין - מעולם לא נשמע לי משהו ששווה להשקיע בו זמן להעריך אותו. הרי כמה יין יש בכלל לאנשים בארץ?
כמה עולה בקבוק יין בארץ? השולחניים עולים עד 100 ש"ח והיקרים ביותר לא חצו את סף ה 500 ש"ח...
אז למה להעריך יין?

בשיחה שערכתי עם כמה אנשי מקצוע הסתבר לי ששמאות יין היא עסק לכל דבר.
ולא סתם עסק אלא גם כזה שמגלגל הרבה כסף.

נכון, בארץ התחום עדיין לא מפותח אבל גיגול קצר בגוגל מעלה הרבה מאוד בקבוקי יין שאנשים מנסים למכור. גם דרך האינטרנט.

אלא מה? מי יכול להעריך ולהחליט על כמה שווה יין? אנו יכולים לקבל התחלה של תהליך לקביעת מחיר יין (לא כשמדובר על יין שנמצא עדיין בשוק הקימעונאי) ולהמשיך משם על בסיס פרמטרים רבים כגון:
1. שנת הבציר- שיכולה לנבא אם היין יהיה מוצלח מצוין או אכזבה.
2. יינות אחרים מסדרות אחרות-של אותו יקב- להשוואה אל הבקבוק המדובר.
3. ביקורות של גורמים מקצועיים אחרים (פארקר ודומיו).
4. והתיחסות לבקבוק המדובר- גיל היין, בשלות הענב, סוג הזן, מרכיביו, היקב, היינן וכדו'.

מכאן כבר ניתן להבין שמדובר במקצוע והתמחות של ממש ולא משהו ש"חאפר" יכול לבצע בעצמו.

והמסקנה העיקרית מהעניין היא שאם אתה לא ממש עוסק בתחום בצורה מקצועית - יתכן שלא תהיה לך ברירה ולקבל שירותי שמאות יין מקצועיים.

חשוב מאוד לזכור שבקבוק יין אחד שנכנס לקטגוריה של אחד מ100 היינו הטובים ביותר- יכול להיות שווה הרבה מאוד כסף - ואם במקרה הדוד ההדוניסט שלך במקרה הוריש לך (מרתף יין מלא) בבקבוקים עבשים ומלאים באבק- ייתכן שעוד מאוד תשמח שהמשכת לבקר אצלו בשנותיו האחרונות.

זה עלול להשתלם לך - בלי שתרגיש.

אבל זה כמובן תלוי בשמאי היין המיוחד שתזמין ובמקצועיות שלו.



No comments: