Saturday, October 4, 2008

על הקשר בין יין לבריאות - הפרדוקס הצרפתי - חלק א



הקשר בין יין לבריאות הוא קשר עתיק יומין.
לא בכל התקופות ידעו להסביר אותו אבל הוא היה ברור לכל.
ב1999 פרסם מעריב כותרת שינות ציליאנים בריאים יותר....
האמת היתה שמדובר בכותרת שיווקית שחברת "המגש שקד" הגתה והסמכה על מחקר השוואתי בין יינות.
אחת התוצאות של אותו מחקר היתה (כמה לא מפתיע) שיינות שמיוצרים באקלים חם יחסית, מכילים את חומרים אנטי-אוקסידנטים (נוגדי חימצון) בשיעור גבוה יותר מיינות שיוצרו באקלים קר יותר.

האם זה נכון? האם יש קשר? האם זו הסיבה לכך שאחוז התקפי הלב בצרפת נמוך בצורה משמעותית יחסית למדינות מתפתחות אחרות?

בסדרת הפוסטים הבאה ננסה לענות על כך:

בלי הקדמה אי אפשר ולכן נתחיל:

כולם יודעים שיש שני סוגי כולסטרול.
טוב ורע.

הכולסטרול הטוב - מונע מחלות לב ועוזר אף בקירצוף כלי הדם. הוא נקרא
HDL.
זה השטר הטוב בסיפור.
"הכולסטרול הרע" - גורם לנזק לכלי הדם בהצטברות שלו על דפנות כלי הדם ויצירת חסמים בזרימת הדם.
הוא גם מוכר כ
LDL.

בענבים יש חומרים נוגדי חימצון ממשפחת הפלבונואידים הפוליפנוליים.
בזגי הענבים ניתן אף למצוא ריכוז גבוה יותר של החומרים הללו.

בתחילת שנות ה 80 התברר שלמרות שהצרפתים ידועים בעולם כולו כאוכלי מאכלים עתירי כולסטרול - ואנו יודעים על אחוז השימוש בחמאה במטבח הצרפתי- למרות זאת אחוז מחלות הלב שם הוא מהנמוכים בעולם.
לתופעה הזו קראו "הפרדוקס הצרפתי".

צריך לזכור שככל שהיין שבמהלך יצורו - משתמשים בקליפות הענבים (-בזגי הענבים)- וזה על פי רוב ביינות האדומים (שבשל כך מקבלים גם את צבעם) אחוז החומרים האנטי אוקסידנטים - גבוה יותר.

התוצאה של פרסום התוצאות של המחקרים הללו היתה גדולה מאוד.
אוכלוסיות שלמות של צרכני יין עברו לשתות יינות אדומים.
ובאותו הקשר- צריכת היין הכללית בעולם גדלה.

בזמן האחרון עלו עוד כמה ממצאים שמנסים להסביר את התופעה ("הפרדוקס הצרפתי") - בהסברים נוספים:
כגון השימוש הנרחב במטבח הצרפתי גם בשמן זית ובירקות טריים - ובמיוחד עגבניות, ולחילופין אף עלתה טענה כי לעם הצרפתי יש מטען גנטי שגורם לתחלואה נמוכה.

צריך להדגיש שהביטוי "יין אדום הוא בריא" איננה צריכה להיגזר כפשוטה- לא כל צריכה של יין היא בריאה, כיון שצריכה מוגזמת של אלכוהול עלולה לגרום לגוף נזקים חמורים ובמיוחד לכבד.
אבל באופן כללי אפשר להניחה שמה שהיה ידוע משחר ההיסטוריה - מקבל הסבר מדעי מתקבל על הדעת.

בפוסטים הבאים נתייחס לצדדים נוספים של הקשר בין יין ובריאות.

No comments: